Nie do końca teraz wiem, co mogłabym ciekawego napisać publikując przepis na ciasto. Napisać, że jest smaczne, proste i warto je zrobić? Nuda. Że nie ma nic lepszego niż sernik czekoladowy bez pieczenia? Na pewno coś innego by się znalazło. A może warto napisać, że smakuje jak połączenie czekolady, sernika i lodów w jednym? Chyba byście mi nie uwierzyli. A jednak to same fakty! Rozpuściłam się, to prawda. Teraz pisałabym tylko autorefleksyjne teksty dla zagubionych dusz, albo te takie nieco bardziej na przekór i z nutą arogancji. Bo przecież mogę! Albo zaszyłabym się ze szkicownikiem i z uporem maniaka rysowała nowe bazgrołki w imię obezwładniającej pasji. Ewentualnie zrobiłabym popcorn i włączyła wszystkie możliwe twórcze tutoriale na You Tubie. A tu jeszcze trzeba przepis wrzucić, bo wreszcie upiekłam coś od wielkiego dzwonu. Ale niech Wam będzie, nie mogę przecież zatrzymać dla siebie tego sernika. Choć już zjadłam sporo kawałków 🙂 Liczę, że chodzenie na fitness pomoże mi zagłuszyć wyrzuty sumienia (tak to działa, prawda?).
Sernik czekoladowy bez pieczenia
Składniki:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 50 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki + 1 szklanka do ubicia na wierzch
- 600 g serka kremowego (Philadelphia lub Twój smak)
- 0,5 szklanki cukru pudru + 3 łyżki
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kakao
Krok 1: Herbatniki zblendować na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Spód i brzegi formy na tartę o średnicy 25 cm (lub tortownicy) wysmarować delikatnie masłem tak, żeby masa ciasteczkowa dobrze się trzymała na brzegach. Pokruszone ciastka wysypać na spód i uformować niewysokie brzegi. Spód docisnąć dnem szklanki, po czym schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy.
Krok 2: Czekoladę posiekać drobno nożem i przesypać do miski. Kremówkę przelać do garnuszka i zagrzać, ale nie zagotować. Czekoladę zalać gorącą kremówką i wymieszać rózgą aż powstanie gładka czekoladowa masa. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 3: Serek utrzeć z cukrem pudrem za pomocą miksera, dodać ekstrakt waniliowy i ostudzoną masę czekoladową, zmiksować do połączenia się składników. Masę przełożyć do przygotowanej formy. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Krok 4: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika czekoladowego. Posypać kakao 🙂