Sernik cytrynowy z lemon curd

Idzie wiosna! Powoli, ale jednak 🙂 Niedawno miałam okazję spotkać się z dziewczynami, które czują bluesa, a ponieważ mamy teraz więcej czasu, stwierdziłyśmy, że zrobimy coś kreatywnego. Tak powstała sesja w kooperacji z #Miśka robi paznokcie.  Zanim jednak do niej doszło, miałyśmy kilka przygód z serii: jak zapakować do samochodu wszystkie  potrzebne rzeczy i zatrzasnąć kluczyki w bagażniku;) Na szczęście znalazł się bohater, który nas uratował. Dużo śmiechu, kreatywnego myślenia i zabawy. A efekty cieszą oko 🙂

Przepis na urodzinowy sernik cytrynowy (może zrobicie taki na Wielkanoc?) i kilka zdjęć z ‚planu zdjęciowego’.

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki kakao

Masa: (wszystkie składniki w temp. pokojowej)

  • 1 kg sera twarogowego 3-krotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

+ LEMON CURD przygotowany z poprzedniego przepisu

KROK 1:  Herbatniki pokruszyć na piasek w malakserze (ewentualnie wałkiem :p) i przełożyć do miski, dodać kakao. Masło rozpuścić na małym ogniu, po przestudzeniu dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać.
KROK 2: Dno i boki tortownicy o śr. 20-22 cm wysmarować tłuszczem (można użyć pędzelka zamoczonego w oleju) , dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy pokruszone ciastka (dno i boki) i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na 10 min. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni.
KROK 3: Ser, jajka, śmietanę, cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny umieszczamy w dużej misce i miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Pieczemy ok. 40-50 min. aż środek masy sernikowej będzie ścięty.

Po upieczeniu sernik pozostawiamy w uchylonym piekarniku. Następnie wkładamy go do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Po schłodzeniu wykładamy na wierzch przygotowany wcześniej lemon curd.

1page DSC_0285-horz

DSC_0686-horz

Dodaj komentarz