W Wenecji właśnie rozpoczął się karnawał ogłoszony w tym roku „Najpyszniejszym Festiwalem Świata”. Szkoda, że mnie tam nie ma! A jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, więc postanowiłam pocieszyć się weneckimi pączkami. Do zjedzenia na ciepło, najlepiej z sosem czekoladowym. Trzeba korzystać, póki trwa rozpusta 😉
Składniki na ok. 15 pączków:
- 140 g mąki pszennej (niecała szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru + do posypania
- 2 jajka
- 250 g ricotty
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- litr oleju do smażenia
Sos czekoladowy:
- 100 g śmietany kremówki 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
KROK 1: Podgrzej olej w garnku do 190 stopni.
KROK 2: W małym garnku umieść mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj jajka, ricottę i ekstrakt waniliowy. Mieszaj podgrzewając na małym ogniu aż składniki połączą się w ciągnącą masę (podobną do ciasta parzonego na ptysie).
KROK 3: Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany olej. Smaż ok. 3-4 min. Wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
KROK 4: Posiekaj drobno gorzką czekoladę. W małym garnuszku podgrzej śmietankę, ale nie gotuj! Gdy śmietanka będzie gorąca, wrzuć czekoladę i mieszaj trzepaczką, aż powstanie gładki sos.
Źródło: allrecipes .com