ciasteczka lawendowe

Ciasteczka lawendowe z lukrem

Jeśli coś mogę powiedzieć z przekonaniem, to to, że nie znoszę zapachu lawendy. Mole, zatęchła szafa i te sprawy. Nic przyjemnego prawda? Jakiś czas temu, będąc na tzw. targach designu, zagadnął do mnie jeden z wystawców, zachęcając do wypróbowania ich kosmetyków. Szczegół polegał na tym, że WSZYSTKIE były lawendowe. Możecie sobie wyobrazić moją minę. Choć pan mnie zapewniał, że prawdziwa lawenda pachnie zupełnie inaczej. Nie uwierzyłam mu i poszłam.  Ale przecież ja lubię robić sobie na przekór, a lawendę miałam posadzoną (dzięki Dominiko C.), więc zrobiłam ciasteczka lawendowe. I co? I mi smakują. M.  rzucił, że nadal pachną jak zawieszki w szafie 😉 Choć później stwierdził, że to niehumanitarne, że nie może ruszyć ciastek, dopóki nie zrobię zdjęć… Spróbujcie sami! Na pewno uroku im nie można odmówić.

 

Ciasteczka lawendowe z lukrem

Składniki na ok. 20 ciasteczek lawendowych

  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki lawendy (użyłam świeżej i suszonej)
  • 0,5 skórki z cytryny
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstrakty z wanilii

Lukier:

  • 1 białko
  • dużo cukru pudru (robiłam na oko, wybaczcie)
  • kilka kropel soku z cytryny

Krok 1: Do miski przesiej mąkę i sól
Krok 2: Do moździerza dodaj łyżkę cukru, lawendę i skórkę z cytryny. Jeśli nie masz moździerza, utrzyj składniki za pomocą drewnianej łyżki.
Krok 3: Do kolejnej miski dodaj masło, pozostały cukier i utartą lawendę z cukrem i skórką z cytryny. Utrzyj za pomocą rózgi lub miksera na gładką masę, dodaj suche składniki i połącz ze sobą. Z gotowego ciasta uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Odstaw na 1h do lodówki. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, wytnij kształty foremką, ułóż na blasze i włóż na 15 min do lodówki. W tym czasie nastaw piekarnik na 170 stopni. Po schłodzeniu, piecz 12-15 min (niektórzy lubią jasne ciasteczka, inni trochę bardziej złociste, więc to od Ciebie zależy).

Lukier:
Zanim oddzielisz białko od żółtka, najpierw sparz jajko wrzącą wodą. Białko umieść w miseczce, dodaj tyle cukru pudru, żeby lukier wyszedł gęsty i biały. Dodaj kilka kropli soku z cytryny. Nie pojadę konkretnych ilości, bo bardzo łatwo można zmienić konsystencję lukru, a ja sama dodałam cukru pudru na oko 😉

Ostudzone ciasta posmaruj lukrem. Możesz na wierzch pokruszyć jeszcze trochę lawendy.

ciasteczka lawendowe

ciasteczka lawendowe

ciasteczka lawendowe

ciasteczka lawendowe

Źródło przepisu: https://goo.gl/sYh7Fr

Dodaj komentarz

Czy widziałeś już
Sweet Shopa?