Szukanie ciekawego przepisu na babkę to nie lada wyczyn. Jeśli na dodatek masz tysiąc pomysłów na to, co chcesz upiec – wiedz, że przepadłaś. Po wielu godzinach spędzonych na przeglądaniu blogów, stron i wertowaniu książek, w końcu się udało. Wilgotna, ciężka, mocno kawowa babka z dodatkiem likieru i polewą z nutelli, to jest strzał w dziesiątkę (oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie). Weź do ręki długopis, zrób listę zakupów i szykuj się na świąteczne pieczenie!
Swoją drogą, to ciekawe doświadczenie, piec babkę wielkanocną przed świętami. Takie before party 😉
Składniki:
- 1/2 szklanki kawy zaparzonej z 5 łyżeczek
- 1/4 szklanki likieru kawowego
- 2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)
- 170 g miękkiego masła (niecała kostka)
- 3 jaka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Proporcje na formę o śr. 23 cm.
KROK 1: Zaparzamy 1/2 szklanki kawy, dodajemy likier i syrop klonowy. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
KROK 2: W misce mieszamy ze sobą za pomocą rózgi obie mąki, proszek do pieczenia, sól i sodę.
KROK 3: Masło ucieramy z cukrem na średnich obrotach 3 min. Po kolei dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie łącząc składniki mikserem.
KROK 4: Do masy dodajemy w 3 turach suche składniki na przemian z kawą(zaczynamy od mąki, ucieramy chwilę, wlewamy część kawy, ucieramy, itd. kończymy dodając suche składniki).
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto na kartkę, by ostygło. Po 15 minutach przechylamy formę „do góry nogami” i wyjmujemy z niej ciasto (ciasto powinno samo się ładnie wysunąć).
Polewa:
- 6 łyżek nutelli
- 3 łyżki mleka
- garść posiekanych orzechów
Nutellę i mleko podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, mieszamy aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy ostudzone ciasto i posypujemy orzechami.
Uwaga! Jeśli chcemy uzyskać gęstszą polewę, dodajemy mniej mleka lub więcej nutelli. Do polewy na zdjęciu użyłam więcej mleka, więc wszystko zależy od naszych upodobań.
Źródło: thespicedlife.com