Cześć!

Czy widziałaś już Bardzo Słodkiego eBooka z kreatywnymi i prostymi przepisami bez miksera, wagi i innych sprzętów?
Kliknij w baner, żeby go sprawdzić!

wegańskie ciastka z figami

Wegańskie ciastka z figami. Bez cukru i jajek

Wegańskie ciastka?! Właśnie takie rzeczy się dzieją, gdy chcesz zrobić coś słodkiego z tego co masz w domu. A na dodatek jesteś w trakcie ograniczania spożycia cukru. No tak, po tym jak noworoczny sernik z makiem zjedliśmy sami w 4 dni, to jednak trochę się wystraszyłam. W sumie siebie bym o to podejrzewała, ale M.?! Wiem, też jesteście zdziwieni.

Leżała sobie więc niewinnie na stoliku paczka suszonych fig, które co prawda jadam rzadko, ale te to był naprawdę sztos! Miałam jeszcze płatki owsiane, masło orzechowe, mąkę migdałową i roślinne mleko. Kurde, czasem jednak mnie kręci zrobienie czegoś zupełnie z innej bajki! Uruchomiłam więc moje resztki pokładów kreatywności po całym dniu z Prezesem i zmajstrowałam ciastka BEZ CUKRU, BEZ GLUTENU, BEZ JAJEK. Magic.

I na dodatek te wegańskie ciastka nie smakują jak zdrowe ciastka! M. gdy czasem próbuje rzeczy, które są bez cukru/glutenu/nie wiem czego jeszcze, mówi, że smakują, jak zdrowe i wcale to nie jest komplement 😀 Jak je jem to na chwilę przychodzi do mnie coś na kształt wyrzutów sumienia, bo czuję się jakbym jadła wypasione ciastka na maśle i ze szklanką cukru. Są mięciutkie, ale te malutkie pesteczki (?) z fig przyjemnie chrupią pod zębami. Nie mówiąc już o czekoladzie, która sprawia, że stają się trochę bardziej eleganckie. Także wiadomka, są pyszne i trzeba je zrobić!

Wegańskie ciastka z figami

Składniki na Bóg jeden wie ile ciastek:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 2 szklanki bardzo dobrej jakości fig (powinny być miękkie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki migdałowej (czyli po prostu zmielonych migdałów)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła orzechowego

+ 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego

Krok 1: Od fig odcinamy twarde ogonki (o ile są w takiej postaci), zalewamy je wrzątkiem – tak, by przykrył je w 3/4. Odstawiamy na 10 minut. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę. Figi będą stawiały opór, ale spokojnie, poddadzą się 🙂

Krok 2: Do miski wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem i odstawiamy na chwilę – muszą trochę zmięknąć. Po tym czasie dodajemy resztę składników, zblendowane figi też i wszystko mieszamy.

Krok 3: Z masy formujemy kulki, a następnie rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4: Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 15 minut. Ciasteczka będą mięciutkie, po wyjęciu z piekarnika nabiorą jednak krzepy 😉

Krok 5: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej kokosowy, mieszamy i polewamy nią wegańskie ciasteczka w dowolny sposób. Można je dodatkowo posypać pestkami słonecznika.

Dodaj komentarz