Sernik z białą czekoladą i pieczonymi truskawkami

Ubierz się ciepło. O której zamierzasz wrócić do domu? Nie wyjdziesz, dopóki nie posprzątasz -pytania, które zapewne każdy zdążył w swoim życiu usłyszeć z jej ust. Potrafi czasem krzyknąć i trzasnąć drzwiami. Pewnie zdarzało jej się też płakać ukradkiem z naszego powodu. To tylko wyjątki. Mama. To słowo stworzone do kochania. Taki naturalny porządek rzeczy. Przytula, kocha, czeka, rozumie, poświęca, oddaje – chciałabym, żeby każda Mama taka była. Właśnie, żeby była.

Ta miłość bywa trudna. Gdyby nie była, nie mogłaby być miłością.  Pamiętaj o swojej Mamie, jakakolwiek by nie była.

Składniki na formę 22 cm (może być większa, ale sernik będzie niższy):
Spód:

  • 100 g biszkoptów
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 40 g roztopionego i przestudzonego masła

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty kruszymy na większe kawałki, dodajemy wiórki i masło, mieszamy i wykładamy nimi spód formy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania sernika.

Masa serowa (składniki muszą być w temperaturze pokojowej):

  • 1 kg sera twarogowego
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1 laski wanilii

KROK 1:  Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. 
KROK 2: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia się składników. Pieczemy 1 h, studzimy w uchylonym piekarniku i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Truskawki:

  • 100 g truskawek (czy ile wam się spodoba)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Truskawki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, posypujemy cukrem i skrapiamy octem balsamicznym. Pieczemy 5 min i odkładamy do ostygnięcia. Gotowy sernik dekorujemy upieczonymi truskawkami,

1

23

Dodaj komentarz

Czy widziałeś już
Sweet Shopa?