Ubierz się ciepło. O której zamierzasz wrócić do domu? Nie wyjdziesz, dopóki nie posprzątasz -pytania, które zapewne każdy zdążył w swoim życiu usłyszeć z jej ust. Potrafi czasem krzyknąć i trzasnąć drzwiami. Pewnie zdarzało jej się też płakać ukradkiem z naszego powodu. To tylko wyjątki. Mama. To słowo stworzone do kochania. Taki naturalny porządek rzeczy. Przytula, kocha, czeka, rozumie, poświęca, oddaje – chciałabym, żeby każda Mama taka była. Właśnie, żeby była.
Ta miłość bywa trudna. Gdyby nie była, nie mogłaby być miłością. Pamiętaj o swojej Mamie, jakakolwiek by nie była.
Składniki na formę 22 cm (może być większa, ale sernik będzie niższy):
Spód:
- 100 g biszkoptów
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 40 g roztopionego i przestudzonego masła
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty kruszymy na większe kawałki, dodajemy wiórki i masło, mieszamy i wykładamy nimi spód formy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania sernika.
Masa serowa (składniki muszą być w temperaturze pokojowej):
- 1 kg sera twarogowego
- 200 g białej czekolady
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego
- 1 jajko
- 2 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ziarenka z 1 laski wanilii
KROK 1: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni.
KROK 2: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia się składników. Pieczemy 1 h, studzimy w uchylonym piekarniku i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Truskawki:
- 100 g truskawek (czy ile wam się spodoba)
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Truskawki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, posypujemy cukrem i skrapiamy octem balsamicznym. Pieczemy 5 min i odkładamy do ostygnięcia. Gotowy sernik dekorujemy upieczonymi truskawkami,