sernik kajmakowy na pierniczkowym spodzie

Sernik kajmakowy z masłem orzechowym

Sernik kajmakowy z masłem orzechowym

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik
  • 2 żółtka
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 0,5 szklanki kajmaku
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%/36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Spód: 

  • 200 g ciastek korzennych
  • 70 g rozpuszczonego masła

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%/36%
  • 1 łyżka syropu klonowego

KROK 1: Ciastka mielimy w blenderze na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy i wykładamy dno tortownicy o śr. 26 cm. Dno tortownicy wykładamy wcześniej papierem do pieczenia. Spód ugniatamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy.

KROK 2: Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i przygotowujemy kąpiel wodną. Pod kratką, na której będziesz piec sernik, włóż dodatkową blachę z naczyniem, do którego wlejesz  gotującą się wodę. Dzięki parze wodnej, która będzie unosić się z naczynia,  sernik będzie prosty i bardziej kremowy.

KROK 3: Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na masę serową (muszą być w temperaturze pokojowej). Miksujemy tylko do połączenia się składników.  Wylewamy masę na schłodzony spód, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach przez 40 min, potem przełączamy piekarnik na 140 stopni i pieczemy kolejne 20 minut, czyli łącznie godzinę. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.

KROK 4: Polewa: czekoladę bardzo drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, ale pamiętamy, żeby jej nie zagotować. Gorącą kremówkę wlewamy do posiekanej czekolady, dodajemy łyżkę syropu klonowego i szybko mieszamy rózgą, żeby czekolada się rozpuściła. Ostudzony sernik dekorujemy polewą, możemy na wierzch dodać podprażone orzeszki ziemne.

 

Sernik kajmakowy z masłem orzechowym

Dodaj komentarz