Idzie wiosna! Powoli, ale jednak 🙂 Niedawno miałam okazję spotkać się z dziewczynami, które czują bluesa, a ponieważ mamy teraz więcej czasu, stwierdziłyśmy, że zrobimy coś kreatywnego. Tak powstała sesja w kooperacji z #Miśka robi paznokcie. Zanim jednak do niej doszło, miałyśmy kilka przygód z serii: jak zapakować do samochodu wszystkie potrzebne rzeczy i zatrzasnąć kluczyki w bagażniku;) Na szczęście znalazł się bohater, który nas uratował. Dużo śmiechu, kreatywnego myślenia i zabawy. A efekty cieszą oko 🙂
Przepis na urodzinowy sernik cytrynowy (może zrobicie taki na Wielkanoc?) i kilka zdjęć z ‚planu zdjęciowego’.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników czekoladowych
- 50 g masła
- 2 łyżeczki kakao
Masa: (wszystkie składniki w temp. pokojowej)
- 1 kg sera twarogowego 3-krotnie zmielonego
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 szklanka brązowego cukru
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
+ LEMON CURD przygotowany z poprzedniego przepisu
KROK 1: Herbatniki pokruszyć na piasek w malakserze (ewentualnie wałkiem :p) i przełożyć do miski, dodać kakao. Masło rozpuścić na małym ogniu, po przestudzeniu dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać.
KROK 2: Dno i boki tortownicy o śr. 20-22 cm wysmarować tłuszczem (można użyć pędzelka zamoczonego w oleju) , dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy pokruszone ciastka (dno i boki) i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na 10 min. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni.
KROK 3: Ser, jajka, śmietanę, cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny umieszczamy w dużej misce i miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Pieczemy ok. 40-50 min. aż środek masy sernikowej będzie ścięty.
Po upieczeniu sernik pozostawiamy w uchylonym piekarniku. Następnie wkładamy go do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Po schłodzeniu wykładamy na wierzch przygotowany wcześniej lemon curd.