purée z dyni

Purée z dyni: jak zrobić i do czego wykorzystać?

Jeszcze kilka lat temu dynia uważana była za nudne i mdłe warzywo. Nie bardzo wiedziano co z nią zrobić, jak traktować, czym przyprawić…  A żeby jeszcze robić z nią ciasta? To już fanaberia jakaś. Dziś króluje na talerzach: a to pieczona, a to duszona na gulasz, jako dodatek do sałatek, składnik risotto – wszyscy jesienią jedzą dynię! 😉

Najczęściej, żeby zrobić ciasto z dynią, potrzebne jest purée. Można je dostać w sklepach z kuchniami świata, ale można też zrobić samemu w domu. Jest proste, to oczywiste. Wcześniej do purée z dyni używałam odmiany hokkaido, teraz przerzuciłam się na piżmową – ma o wiele cieńszą skórkę i ładnie się blenduje. Poniżej znajdziesz grafiki z niektórymi odmianami dyni i ich zastosowaniem – mam nadzieję, że to ułatwi Ci pracę z dynią.

Purée z dyni

Purée świetnie się nadaje do serników, ciast drożdżowych, muffinek, placuszków i tzw. pumpkin pie. Warto też  z nim samemu poeksperymentować.

  1. Jeśli używamy dyni piżmowej, wystarczy obrać skórkę, wydrążyć miąższ i pokroić dynię na mniejsze kawałki. Dynia piżmowa ma też delikatniejszy smak niż hokkaido.
  2. Jeśli używamy dyni hokkaido (wybierz wtedy dwie), skórki nie obieramy, ale przekrajmy dynię na pół, potem na ćwiartki i wydrążamy miąższ (świetnie sprawdza się do tego łyżka do lodów).
  3. Pokrojoną dynię wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 45-60 min.
  4.  Po wystygnięciu dynię miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli używasz dyni hokkaido, miąższ po prostu wyjmij łyżką, zostawiając skórę. Z jednej dyni piżmowej wychodzi ok. 2,5 szklanki purée .
  5.  W lodówce przechowuj  je do kilku dni. Gotowe purée z dyni można mrozić 🙂

PS. Nie czekaj zbyt długo ze zmiksowaniem upieczonej dyni – inaczej skórka stanie się spierzchnięta, a  purée będzie miało grudki.

 

puree z dyni

puree z dyni

puree z dyni puree z dyni

Dodaj komentarz