Braku czasu ciąg dalszy. Liczba upieczonych babeczek: 12. Liczba kolejnych przepisów w głowie: 10. Liczba napisanych prac na zaliczenie: 0. Liczba godzin spędzonych na myśleniu o czym napisać: 24. I wszystko jasne. Łapcie przepis, póki jest sezon!
Składniki na 12 babeczek:
- 2 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dżem:
- 3 łodygi rabarbaru
- 150 g truskawek
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki brązowego cukru
- 40 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki nasionek kardamonu utartych w moździerzu
- płatki migdałowe do posypania
KROK 1: W małym garnku umieszczamy pokrojony rabarbar, truskawki, brązowy cukier i sok pomarańczowy. Gotujemy na średnim ogniu 20 min, mieszając od czasu do czasu, aż owoce się rozpadną, a masa zredukuje się do konsystencji dżemu. Odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 2: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kardamon. Suche składniki dodajemy do rozpuszczonego masła i mieszamy łyżką. Gotową kruszonkę odkładamy do lodówki.
KROK 3: Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Żeby przygotować ciasto na babeczki w misce łączymy ze sobą za pomocą rózgi mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy jajka, ekstrakt, jogurt i olej – miksujemy krótko do połączenia się składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy 3/4 ich wysokości ciastem. Robimy w cieście niewielkie wgłębienie i nakładamy łyżeczkę lub dwie gotowego dżemu. Posypujemy kardamonową kruszonką i płatkami migdałowymi. Pieczemy ok.20 min.
Źródło z małymi modyfikacjami: www.donnahay.com.au