Lemon curd – krem cytrynowy

When life gives you lemons, turn them into… lemon curd! 馃檪

聽Za oknem deszcz, pochmurne niebo, czasem pojawi膮 si臋 jakie艣 przeb艂yski s艂o艅ca, ale nied艂ugo zawita wiosna – to jeden z niewielu pozytyw贸w dzisiejszego dnia! 馃槈 Tymczasem ja zabieram si臋 za pisanie magisterki i zostawiam 聽Wam przepis na najlepszy i najsmaczniejszy krem cytrynowy. Pierwszy s艂oiczek 聽z lemon curd dosta艂am prosto z Londynu, potem okaza艂o si臋, 偶e mog臋 go zrobi膰 sama – ca艂e szcz臋艣cie.Wymaga troch臋 uwagi, ale jak zrobicie go raz, to ju偶 zago艣ci na sta艂e w Waszym s艂odkim menu.

Sk艂adniki:

  • 100 g mas艂a (najlepiej mi臋kkiego)
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 偶贸艂tka
  • sok i starta sk贸rka z 4 cytryn

KROK 1: Umy膰 i sparzy膰 cytryny. Zetrze膰 sk贸rk臋.
KROK 2: Szykujemy k膮piel wodn膮: do 聽garnka wlewamy wod臋, umieszczamy na nim metalow膮 misk臋, tak, 偶eby dno miski nie dotyka艂o wody. Stawiamy na ogniu, 偶eby woda si臋 zagotowa艂a, po czym zmniejszamy ogie艅.
KROK 3: Do miski wlewamy: sok i sk贸rk臋 start膮 z cytryn, 2 jajka + 2 偶贸艂tka, cukier puder i mas艂o. Mieszamy na ma艂ym ogniu r贸zg膮 kuchenn膮聽ok. 10-14 min. a偶 nasz krem zg臋stnieje. Nie przerywamy mieszania! Chyba 偶e chcecie zrobi膰 sobie jajecznic臋 馃檪 Krem musi wyra藕nie zg臋stnie膰. Gdy tak si臋 stanie, 艣ci膮gamy misk臋 z garnka, po czym przecieramy krem przez sitko.

Przek艂adamy go do miseczki i wstawiamy do lod贸wki – tam zg臋stnieje jeszcze bardziej. Lemon cud mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce do 2 tyg.

1-horz

Dodaj komentarz