Kulki owsiane z daktylami. #Healthy Mondays

Na początku jest ciężko: nosi cię, gryziesz ściany, chcesz wyrywać sobie włosy z głowy, po kątach szukasz resztek czekolady, a przed oczami masz same katastroficzne wizje, że to już koniec twojego życia (tak działa uzależnienie). Potem jest trochę lepiej. Swój cukrowy detoks zaczynasz postrzegać jako WYZWANIE i zaczyna cię to kręcić. Twoja kreatywność się budzi i wcale już tak bardzo nie tęsknisz za tym kuszącym rafaello, które spokojnie sobie leży i czeka aż się złamiesz. Nagle okazuje się, że koktajl truskawkowy na mleku ryżowym smakuje całkiem nieźle, a sok z jabłek i jarmużu potrafi zaspokoić głód. (nie wierzę, że to piszę). Potrafiłam zjeść nawet rodzynki.

Z moją samodyscypliną zawsze było kiepsko. Gdyby mi ktoś powiedział, że wytrzymam tydzień bez cukru, chyba bym go wyśmiała. Jak mam przeżyć bez puszystych pankejków na śniadanie, marcepanowych rogalików bydgoskich od Sowy i lodów od Grycana?! To było ponad moje możliwości. Ale kiedy chcesz się rzucić na każde ciasto w witrynie i jedyne co masz w głowie, to myśl co upieczesz następnego dnia, wiedz, że stąpasz po cienkim lodzie (nomen omen)… Poza tym, jeśli za Tobą już 25 rok Twojego pięknego, chudego życia, to wiesz, jak miłość do słodyczy potrafi się skończyć. Grubo.

Przez tydzień piłam jedną kawę dziennie, zostawiłam wino, makaron (!), chleb i inne przyjemności. Udowodniłam sobie, że jak chcę, to potrafię. Bywam uparta jak osioł, ale nigdy jeśli chodzi o ograniczenia w moich zwyczajach żywieniowych. A tu nagle… Ba dum tssss!

Kulki owsiane poratowały mnie, gdy już naprawdę było źle. Wzięłam wszystko co miałam pod ręką i mogłam się cieszyć słodkim deserem (mleko po namoczeniu daktyli mogłabym pić codziennie!)

Polecam,

Magdalena (jeszcze) Wójcik 😉

(Pisząc o cukrze, mam na myśli cukier dodawany do produktów przetworzonych)

Kulki owsiane z daktylami 

Składniki na ok. 20 kulek:

  • 2 szklanki owsianych płatków górskich
  • 200 g daktyli
  • 0,5 szklanki mleka ryżowego lub wody
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • wiórki kokosowe (ewentualnie)

Krok 1: Daktyle namocz przez ok. 1 godzinę w mleku ryżowym lub wodzie (osobiście polecam mleko). Po namoczeniu drobno posiekaj. Nie wylewaj płynu, który został po daktylach!

Krok 2: Do miski wsyp płatki, pestki słonecznika, posiekane daktyle, kakao, rozpuszczony olej kokosowy i wlej mleko po namoczeniu daktyli. Wymieszaj wszystko łyżką, a następnie uformuj w ręku małe kuleczki. Możesz je obtoczyć w wiórkach lub kakao. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

Krok 3: Weź ze sobą do pracy 🙂

Kulki owsiane z daktylami

Kulki owsiane z daktylami

kulki owsiane z daktylami

 

 

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Czy widziałeś już
Sweet Shopa?