sweetspoon.pl

Klasyczne mini bezy z owocami

Jeśli chodzi o bezy, to mam z nimi niestabilną emocjonalnie relację. Niby proste, ale jednak kapryśne. Jedna pomyłka, a beza a to opadnie, a to cukier się nie do końca rozpuści, a to zostanie z niej sama twarda skorupa. Raz mi wychodziły, raz nie, więc zaprzestałam produkcji bez. Ale zjedzenia bezy absolutnie nie odmówię 🙂 Zostały mi ostatnio białka, więc stwierdziłam – zaryzykuję. Nigdy nie piekę jak mam bardzo zły humor, źle się czuję albo gdzieś się spieszę – to nigdy nie wróży niczego dobrego. W przypadku pieczenia bez tym bardziej!  Jeśli więc wykluczone zostały wyżej wymienione czynniki, możesz spokojnie zabrać się za pieczenie mini bez z owocami. Pragnę tylko podkreślić, że pulpa z marakui bądź świeża marakuja zmienia tu WSZYSTKO. A bezy wyszły mi najlepsze na świecie!

Klasyczne mini bezy z owocami

Składniki na 5 małych bez:

+ 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, owoce i koniecznie pulpa z marakui!

Nastaw piekarnik na 150 stopni.
Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.s

Krok 1: Białka  razem ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
Krok 2:
Zacznij powoli dodawać cukier – łyżka po łyżce (cały czas miksując). Cukier musi się całkowicie rozpuścić a piana powinna stać się lśniąca i gęsta – potrwa to kilkanaście minut.
Krok 3: Dodaj ocet, miksuj jeszcze chwilkę i przesiej bezpośrednio do miski mąkę ziemniaczaną. Ubijaj masę jeszcze ok. 2 minut.
Krok 4: 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj 5 mini bez o średnicy ok. 8-10 cm.
Krok 5: Po włożeniu bez do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Piecz bezy 1 godzinę. Po tym czasie otwórz drzwiczki piekarnika i zostaw w nim bezy do ostygnięcia.
Krok 6: Ubij śmietankę z cukrem pudrem, udekoruj nią bezy i zaszalej z owocami 🙂

Cały czas możesz zapisać się na Wystarczająco Dobry Newsletter!
https://sweetspoon.pl/newsletter

Niepublikowane treści, plakaty i kalendarz co miesiąc do pobrania. Widzimy się w każdy poniedziałek!