When life gives you lemons, turn them into… lemon curd!
Pierwszy słoiczek z lemon curd dostałam prosto z Londynu, potem okazało się, że mogę go zrobić sama – całe szczęście. Wymaga trochę uwagi, ale jak zrobicie go raz, to już zagości na stałe w Waszym słodkim menu. Lemon curd w słoiczku to świetny pomysł na świąteczny prezent 🙂
Jak samemu zrobić lemon curd?
Składniki:
- 100 g masła (najlepiej miękkiego)
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- sok i starta skórka z 4 cytryn
KROK 1: Umyć i sparzyć cytryny. Zetrzeć skórkę.
KROK 2: Szykujemy kąpiel wodną: do garnka wlewamy wodę, umieszczamy na nim metalową miskę, tak, żeby dno miski nie dotykało wody. Stawiamy na ogniu, żeby woda się zagotowała, po czym zmniejszamy ogień.
KROK 3: Do miski wlewamy: sok i skórkę startą z cytryn, 2 jajka + 2 żółtka, cukier puder i masło. Mieszamy na małym ogniu rózgą kuchenną ok. 10-14 min. aż nasz krem zgęstnieje. Nie przerywamy mieszania! Chyba że chcecie zrobić sobie jajecznicę 🙂 Krem musi wyraźnie zgęstnieć. Gdy zgęstnieje, ściągamy miskę z garnka, po czym przecieramy krem przez sitko.
Przekładamy go do miseczki i wstawiamy do lodówki – tam zgęstnieje jeszcze bardziej. Lemon cud można przechowywać w lodówce do 2 tyg.