Mamy maj! Choć pogoda robi nam niespodzianki i deszcz wcale nas nie oszczędza, to jednak nadal wiosna! Niedługo zawita lato i zaczniemy sezon rabarbarowo-truskawkowy, co wywołuje u mnie małe kulinarne podniecenie. Czas szybko ucieka, pojawiają się sezonowe owoce i warzywa, z których możemy korzystać w pełni. Jedno jest zawsze niezmienne – czekolada.
Nie wiem jakby wyglądał świat bez czekolady – na pewno byłoby to smutne miejsce. W moim domu zawsze jest miejsce dla niej, więc mam czym poprawiać sobie humor. Fondant to niesamowicie wilgotne i mocno czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. Bardzo szybko się je przyrządza i jest bardzo efektowne. Możesz wybrać się do knajpy i wydać na nie ok.15-20 zł, albo kupić masło, czekoladę i jajka i zrobić samemu. Chyba nie muszę pisać, która opcja bardziej się opłaca i sprawia większą satysfakcję 😉
PS. Najlepiej upiec fondant w kokilkach, ale można spróbować użyć formy na muffiny. Użyłam foremek o śr. 9 cm i 4,5 cm h.
Składniki na 4 porcje:
- 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 100 g masła + do posmarowania kokilek
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki pszennej +do posypania foremek
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Sos truskawkowy:
- 250 g truskawek (mogą być świeże, ja użyłam mrożonych). Choć często dodaje je „na oko”
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
KROK 1: Truskawki umieszczamy w małym rondelku, dodajemy cukier, wodę i gotujemy na małym ogniu aż truskawki się rozpadną. Blendujemy na gładką masę i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli sos jest za rzadki,redukujemy go jeszcze na małym ogniu po zblendowaniu.
KROK 2: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałym masłem smarujemy foremki i oprószamy mąką. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.
KROK 3: W misce krótko łączymy ze sobą za pomocą miksera: jajka, żółtko, cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy masę do kokilek. Pieczemy ok. 9-10 min. Foremki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy tak ok. 2 min. Obkrajmy brzegi nożem i wyciągamy fondant na talerzyk. Dekorujemy sosem w dowolny sposób i podajemy od razu.
PS. Jeśli chcemy, można przyrządzić masę wcześniej i odstawić je do lodówki. Wyjmujemy masę 30 min. przed pieczeniem.
Źródło: połączenie przepisów z kwestiasmaku.com i dodatku do Twojego Stylu