Cześć!

Czy widziałaś już Bardzo Słodkiego eBooka z kreatywnymi i prostymi przepisami bez miksera, wagi i innych sprzętów?
Kliknij w baner, żeby go sprawdzić!

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Mało czasu ostatnio. Na siedzenie z kubkiem gorącej herbaty z sokiem malinowym w pochmurny dzień, na kolejny rozdział książki o magicznym Paryżu, na chwilę wytchnienia, by zastanowić się, co jest tak naprawdę ważne. Na szczęście na miłość zawsze jest czas. Na upieczenie ciasteczek też się ostatnio znalazł. Piszę w pośpiechu, by zdążyć na samolot do Lizbony. Tam wezmę do ręki aparat, zdejmę zegarek z ręki i wyruszę w podróż w poszukiwaniu inspiracji. By wrócić pełną słońca i odwagi, by znaleźć przestrzeń w swoim życiu na to, co kocham.  Po powrocie zmiany na stronie i relacja z Lizbony.

Przepis na ok. 25 ciasteczek

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 05, szklanki cukru
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki drobinek czekoladowych lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady
  • do obtoczenia: 3 łyżki drobnego cukru

KROK 1: Nastaw piekarnik na 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia
KROK 2: Połącz ze sobą suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
KROK 3: W dużej misce utrzyj masło orzechowe z masłem, dodaj cukier i miksuj aż masa stanie się gładka. Cały czas miksując dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i mleko. Dodaj suche składniki i drobinki czekoladowe lub posiekaną czekoladę  i zmiksuj do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformuj kulki, obtocz je  w cukrze i po ułożeniu na blaszce, spłaszcz je widelcem, tak, by został na nich ślad. Piecz ok. 12 min. 

2

1

Źródło: po małej modyfikacji smittenkitchen.com

 

Dodaj komentarz