sweetspoon.pl

Bezglutenowe ciasto cytrynowe z mascarpone

Bezglutenowe ciasto cytrynowe. BANG! Kolejny eksperyment na mojej neofickiej drodze. Gluten free nie oznacza „gulity free”, dlatego jest też mascarpone i karmelizowane śliwki, które znacie z przepisu na deser z tapioki. Ale jest mąka kukurydziana i migdałowa i na dodatek wszystko wrzuca się do jednej miski uciera i gotowe! Samo ciasto w sobie jest dość suche, bo tak działają mąki bez glutenu, dlatego dodatkowo nasączamy je syropem cytrynowym. No i koniecznie zróbcie te śliwki!

Bezglutenowe ciasto cytrynowe

Składniki:

Syrop:
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
4 łyżki wody

Dodatkowo:
serek mascarpone (schłodzony)
3 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Śliwki: patrz TU

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o śr. 23 cm wysmaruj masłem. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki dodaj do miski i utrzyj za pomocą miksera lub rózgi kuchennej (ja wszystko robiłam ręcznie). Ucieraj tylko do połączenia się składników.
  3. Masę przelej do formy i piecz ok. 40-45 min  do tzw. suchego patyczka
  4.  Syrop: sok z cytryny, cukier i wodę wlej do garnuszka i gotuj przez kilka minut. Prawdę mówiąc, spokojnie możesz zrobić syrop „na oko” – zdaj się na swoją intuicję 😉
  5. Upieczone, ale jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wykałaczką w kilku miejscach i nasącz je syropem.
  6. Krem: schłodzone mascarpone, kremówkę, cukier puder i ekstrakt utrzyj na gładką masę i wyłóż na ostudzone ciasto. Na krem nałóż karmelizowane śliwki.

Smacznego!