Bezglutenowe ciasto cytrynowe. BANG! Kolejny eksperyment na mojej neofickiej drodze. Gluten free nie oznacza „gulity free”, dlatego jest też mascarpone i karmelizowane śliwki, które znacie z przepisu na deser z tapioki. Ale jest mąka kukurydziana i migdałowa i na dodatek wszystko wrzuca się do jednej miski uciera i gotowe! Samo ciasto w sobie jest dość suche, bo tak działają mąki bez glutenu, dlatego dodatkowo nasączamy je syropem cytrynowym. No i koniecznie zróbcie te śliwki!
Bezglutenowe ciasto cytrynowe
Składniki:
- 3 cytryny (skórka i sok)
- 140 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 szklanka trzcinowego cukru
- 200 g mąki migdałowej
- 175 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcja dla alergików)
Syrop:
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
Dodatkowo:
serek mascarpone (schłodzony)
3 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Śliwki: patrz TU.
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o śr. 23 cm wysmaruj masłem. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Wszystkie składniki dodaj do miski i utrzyj za pomocą miksera lub rózgi kuchennej (ja wszystko robiłam ręcznie). Ucieraj tylko do połączenia się składników.
- Masę przelej do formy i piecz ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka
- Syrop: sok z cytryny, cukier i wodę wlej do garnuszka i gotuj przez kilka minut. Prawdę mówiąc, spokojnie możesz zrobić syrop „na oko” – zdaj się na swoją intuicję 😉
- Upieczone, ale jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wykałaczką w kilku miejscach i nasącz je syropem.
- Krem: schłodzone mascarpone, kremówkę, cukier puder i ekstrakt utrzyj na gładką masę i wyłóż na ostudzone ciasto. Na krem nałóż karmelizowane śliwki.
Smacznego!