sweetspoon.pl

Kawowa babka z polewą z nutelli

Szukanie ciekawego przepisu na babkę to nie lada wyczyn. Jeśli na dodatek masz tysiąc pomysłów na to, co chcesz upiec – wiedz, że przepadłaś.  Po wielu godzinach spędzonych na przeglądaniu blogów, stron i wertowaniu książek, w końcu się udało. Wilgotna, ciężka, mocno kawowa babka z dodatkiem likieru i polewą z nutelli, to jest strzał w dziesiątkę (oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie). Weź do ręki długopis, zrób listę zakupów i szykuj się na świąteczne pieczenie!

Swoją drogą, to ciekawe doświadczenie, piec babkę wielkanocną przed świętami. Takie before party 😉

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Proporcje na formę o śr. 23 cm.

KROK 1: Zaparzamy 1/2 szklanki kawy, dodajemy likier i syrop klonowy. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
KROK 2: W misce mieszamy ze sobą za pomocą rózgi obie mąki, proszek do pieczenia, sól i sodę.
KROK 3: Masło ucieramy z cukrem na średnich obrotach 3 min. Po kolei dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie łącząc składniki mikserem.
KROK 4: Do masy dodajemy w 3 turach suche składniki na przemian z kawą(zaczynamy od mąki, ucieramy chwilę, wlewamy część kawy, ucieramy, itd. kończymy dodając suche składniki).

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto na kartkę, by ostygło. Po 15 minutach przechylamy formę „do góry nogami” i wyjmujemy z niej ciasto (ciasto powinno samo się ładnie wysunąć).

Polewa:

Nutellę i mleko podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, mieszamy aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy ostudzone ciasto i posypujemy orzechami.

Uwaga! Jeśli chcemy uzyskać gęstszą polewę, dodajemy mniej mleka lub więcej nutelli. Do polewy na zdjęciu użyłam więcej mleka, więc wszystko zależy od naszych upodobań.

 

Źródło: thespicedlife.com