sweetspoon.pl

W prostocie siła! Ucierane z truskawkami

Nie masz czasu? A może na widok miksera uciekasz z kuchni? Goście zaraz Cię nawiedzą a do sklepu jest za daleko? Możesz się wykazać i spróbować swoich sił piekąc ciasto, które nie może się nie udać. Jest dziecinnie proste. Jeśli więc stawiasz swoje pierwsze kroki w pieczeniu albo chcesz zaimponować swojej drugiej połówce (trzeciej, czy kolejnej też), to do dzieła!

Kruszonka:

Zacznijmy od kruszonki. Wszystkie składniki umieścić w misce. Masło posiekać nożem, następnie rozetrzeć między palcami z mąką i cukrem pudrem na kruszonkę. Odstawić do lodówki.

Składniki (muszą mieć temp. pokojową):

Piekarnik nastawić na 180 stopni.  Okrągłą formę o średnicy 25 cm lub prostokątną o wymiarach 20 x 30 wysmarować masłem i wysypać cienko bułką tartą.
*Można użyć innych sezonowych owoców, np. śliwek, malin czy wiśni. Mrożone też się nadają, ale wtedy trzeba piec dłużej.
KROK 1: Do miski  przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia.
KROK 2: Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę.
KROK 3 : Wbijać po jednym jajku, dokładnie ucierając. Masa się może trochę zwarzyć, ale to normalne.
KROK 4: Dodać aromat i suche składniki. Zmiksować do połączenia się składników.
KROK 5: Truskawki odszypułkować i przekroić.  Wyłożyć na ciasto rozcięciem do góry. Posypać kruszonką.

Piec ok.45 min. do „suchego patyczka”.

Źródło: przepis z książki „Ciasta, ciastka i takie tam”