Wiesz co to znaczy poświęcenie? To znaczy wstać przed 6 rano, żeby w 30 min. zrobić zdjęcia wczoraj upieczonych cytrynowych tartaletek, tuż przed wyjazdem nad morze. Mój wzrok i mina mówiły już z daleka, żeby lepiej do mnie nie podchodzić. Muszę Was lubić. Tak, Ciebie też! 🙂
Jestem już nad morzem i przełączam się w moim umyśle na tryb wakacyjny, choć przecież nie będę leżeć do góry brzuchem (a tak bardzo bym chciała!). Zamierzam zaliczyć nadmorskiego gofra, odwiedzić trochę upatrzonych gastromiesjc, z którymi może się z Wami podzielę i nawdychać się jodu, ile tylko się da! Tyle morskich przyjemności powinno wystarczyć, by mieć potem za czym tęsknić.
Tartaletki cytrynowe
Składniki na 6 tartaletek o śr. 10 cm lub 1 tartę o śr. 25 cm:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 70 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
Masa:
- 150 ml śmietany kremówki
- 5 jajek
- skórka i sok z 3 cytryn
- 70 g drobnego cukru
Wykończenie:
- 250 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- owoce
Krok 1: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć palcami, jak kruszonkę, dodać rozbełtane jajko i żółtko i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Krok 2: Formy delikatnie posmarować masłem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 0,4 cm, wyłożyć nim foremki. Nadmiar ciasta odciąć lub przejechać wałkiem po rancie foremek. Ciasto nakłuć widelcem, żeby się nie wybrzuszało podczas pieczenia, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą/ryżem/kulkami ceramicznymi. Schłodzić w lodówce przez 20 min.
Krok 3: W tym czasie przygotowujemy masę. Wszystkie składniki (śmietankę, jajka, cukier, skórkę i sok z cytryny) miksujemy ze sobą w misce. Odstawiamy i zabieramy się za pieczenie naszych kruchych tartaletek.
Krok 4: Piekarnik nastawić na 160 stopni. Wkładamy foremki z ciastem do piekarnika. Pieczemy je przez 10 min. Po tym czasie zdejmujemy wypełnienie foremek (papier do pieczenia z fasolą) i pieczemy kolejne 10 min. Wyjmujemy z piekarnika. I wlewamy do nich masę cytrynową. Pieczemy je przez 25 min*, aż masa się zetnie, a ciasto będzie ładnie rumiane. Wyjmujemy je z piekarnika, czekamy aż wystygną, po czym schładzamy.
Krok 5: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dekorujemy tartaletki według uznania.
*Jeżeli pieczecie tartę w większej formie, pieczenie z wypełnieniem trwa 10 min, bez wypełnienia 20 min, z z masą cytrynową 30 min.
źródło przepisu: bbc goodfood.