Sernik kajmakowy z masłem orzechowym

Nie, znowu nie planuję się poddać świątecznej presji. Na razie oddaję się zwyczajnej, codziennej rutynie. Nie podoba mi się to. Daleko mi do poczucia, że zaraz  przecież będą Święta. Gdzie jest ten czas, w którym zupełnie inne rzeczy mają znaczenie? W piątek z samego rana wyjadę z Krakowa, by choć trochę pobyć w domu. Chociaż niedługo zupełnie gdzie indziej będzie mój dom. Tam upiekę kilka ciast, by inni mieli jakiś pożytek z mojego przyjazdu, posprzątam po niedawnym remoncie,  a wieczorem pójdę do kościoła.  Nim zdążę się zorientować, będzie już wtorek. Jak przeżyjesz te Święta? Czy dasz sobie czas na to, by po prostu być? Czy rzucisz się w wir przygotowań, by po raz kolejny stwierdzić, jak bardzo masz już dosyć?

Jeśli jesteś zwolennikiem optymalizacji, przeraża Cię stanie w kuchni całymi dniami albo dopiero zaczynasz piec –  zrób sernik. A jak już go wstawisz do piekarnika, pójdź poczytać książkę. Pozwól sobie odpocząć.

 

Składniki na 24 cm formę:
Spód:

  • 140 g pełnoziarnistych herbatników
  • 30 g masła
  • garść orzeszków ziemnych niesolonych
  • szczypta cynamonu

Masa (składniki muszą być w temp. pokojowej):

  • 1 kg zmielonego sera na serniki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 5 dużych łyżek masła orzechowego kremowego
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Wierzch (składniki muszą być w temp. pokojowej):

  • 3 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki kremowego białego serka
  • 2 łyżki masła w temp. pokojowej
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych

Krok 1: W malakserze lub za pomocą wałka (właśnie tak) rozdrabniamy ciastka na piasek, dodajemy cynamon i posiekane orzeszki. Rozpuszczamy masło, dodajemy je do masy ciasteczkowej. Wsypujemy ją do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, ugniatamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy.

Krok 2: Nastawiamy piekarnik na 160 stopni.  Do dużej miski dodajemy: ser, jajka, kremówkę, cukier, masło orzechowe, masę kajmakową, ekstrakt waniliowy, mąkę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Wylewamy masę do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1h. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż wystygnie.

Krok 3: W misce łączymy ze sobą za pomocą rózgi serek, masę kajmakową i masło. Gdy sernik nie będzie już ciepły, tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy orzeszkami.

 

 

Dodaj komentarz