sweetspoon.pl

Mus z białej czekolady z rabarbarem

Z dzieciństwem kojarzy mi się rabarbar moczony w cukrze i buzia wykręcona od jego kwaśnego smaku. Było w tym coś ekscytującego. Wyzwanie! Bo cóż by to było za życie bez wyzwań.

Z tą moją pasją jest tak, że jak już się na coś uprę, to nie ma przebacz. Uparłam się na ten rabarbar. A  każdy nowy wypiek, to nowe wyzwanie (brzmi banalnie, ale true story). Kocham szukanie nowych połączeń, modyfikowanie przepisów i łączenie ich ze sobą na swój sposób. Gdybym miała więcej czasu, z pewnością poświęciłabym go w całości mojej pasji, ale może przyjdzie na to kiedyś czas 😉 Tymczasem zostawiam Was z przepisem, który według mnie, w pewien sposób oddaje  smak dzieciństwa łącząc ze sobą słodycz białej czekolady z kwaskowatym rabarbarem, przełamanym pomarańczą i cynamonem.

 

Składniki na spód:

Ciastka pokruszyć na piasek w malakserze lub wałkiem co ciasta). Masło roztopić w garnuszku. Wymieszać z pokruszonymi ciastkami i wyłożyć dno 6 kokilek. Schłodzić w lodówce.

Mus z białej czekolady:

KROK 1: Umieścić posiekaną czekoladę razem z 50 ml kremówki w metalowej misce. Garnek z niewielką ilością wody postawić na małym ogniu, umieścić na nim miskę (dno miski nie może dotykać wody!). Mieszać aż czekolada się rozpuści i połączy się z kremówką w gładką masę. Zdjąć miskę, odłożyć do ostygnięcia.
KROK 2: Pozostałą kremówkę ubić na sztywno razem z ekstraktem waniliowym.
KROK 3: Sparzyć jajka. Białka przelać do metalowej miski i ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Połączyć z ubitą kremówką i wypełnić nią kokilki. Zostawić w lodówce na całą noc.

Pieczony rabarbar:

Rabarbar pokroić na ok. 5 cm kawałki. Do małego rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać cukier, cynamon i pokrojony rabarbar. Gotować na małym ogniu ok 7 min. aż rabarbar zmięknie a sok się zredukuje. Ostudzić i wyłożyć na schłodzony mus.

Źródło i inspiracja: www.epicurious.com