sweetspoon.pl

Muffiny z dżemem truskawkowo-rabarbarowym

Braku czasu ciąg dalszy. Liczba upieczonych babeczek: 12. Liczba kolejnych przepisów w głowie: 10.   Liczba napisanych prac na zaliczenie: 0. Liczba godzin spędzonych na myśleniu o czym napisać: 24. I wszystko jasne. Łapcie przepis, póki jest sezon!

Składniki na 12 babeczek:

Dżem:

Kruszonka:

KROK 1: W małym garnku umieszczamy pokrojony rabarbar, truskawki, brązowy cukier i sok pomarańczowy. Gotujemy na średnim ogniu 20 min, mieszając od czasu do czasu, aż owoce się rozpadną, a masa zredukuje się do konsystencji dżemu. Odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 2: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kardamon. Suche składniki dodajemy do rozpuszczonego masła i mieszamy łyżką. Gotową kruszonkę odkładamy do lodówki.
KROK 3: Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Żeby przygotować ciasto na babeczki w misce łączymy ze sobą za pomocą rózgi mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy jajka, ekstrakt, jogurt i olej – miksujemy krótko do połączenia się składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy 3/4 ich wysokości ciastem. Robimy w cieście niewielkie wgłębienie i nakładamy łyżeczkę lub dwie gotowego dżemu. Posypujemy kardamonową kruszonką i płatkami migdałowymi. Pieczemy ok.20 min.

Źródło z małymi modyfikacjami: www.donnahay.com.au