Marchewkowe love

Dawno temu w jednej z warszawskich kawiarni, kiedy jeszcze nie miałam pojęcia o pieczeniu, zobaczyłam cudnie wyglądające ciasto marchewkowe. Święcie przekonana, że ciasto pokryte jest warstwą bitej śmietany bądź niebiańskim kremem z białej czekolady, z radością zamówiłam kawałek w towarzystwie gorącej herbaty. Już po pierwszym gryzie wiedziałam, że coś jest nie tak. To nie była bita śmietana ani krem z białej czekolady, tylko białe coś o słonawym posmaku. Nie uwierzycie, ale udało mi się przełknąć tylko trzy gryzy ciasta. Do dziś nie wiem jak mogło mi nie smakować. Ale ludzie się zmieniają i smaki też. Na szczęście. Dziś cream cheese frosting dodaję do wielu ciast, a po warsztatach z Joy w studiu Cook up wiem, że nie ma lepszego połączenia z ciastem marchewkowym.

Składniki na ciasto:

  • 320g mąki Szymanowskiej (typ 480)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki  sody
  • 1 i 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250g cukru (dałam  200g)
  • 60g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 260ml oleju słonecznikowego
  • 340g startej marchewki na drobnych oczkach (ok.3-4 marchewek)
  • 30 g wiórek kokosowych

KROK 1: Dno tortownicy o średnicy 25 cm  posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).
KROK 2: Przesiać wszystkie suche składniki  do miski (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę, sól).
KROK 3: W osobnej misce ubić razem jajka z dwoma cukrami aż masa stanie się jasna (ok.3-4 min.)
KROK 4: Powoli strużką wlewać olej, cały czas miksując .
KROK 5: Dodać suche składniki, startą marchewkę i wiórki kokosowe (można dodać też posiekane orzechy).
KROK 6: Przelać masę do gotowej tortownicy. Piec w temp. 170 stopniach Celsjusa przez 40-45 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Cream cheese frosting:

  • 450 g serka Philadelphia lub Twój smak
  • 225 g masła (temp. pokojowa)
  • 400 g przesianego cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

KROK 1: Na średnich obrotach miksera połączyć ze sobą serek i masło
KROK 2: Dodać przesiany cukier puder i miksować ok. 3 min aż masa stanie się lżejsza i bardziej płynna. Dodajemy ekstrakt i miksujemy kolejne 2 min.
KROK 3: Wystudzone ciasto możemy przekroić i przełożyć masą lub wyłożyć ją na wierzch. wygładzić szpatułką i udekorować np. orzechami

marchewkowe 2

Żródło: przepis z warsztatów z Joy Ludwig McNutt w studio Cook up

Dodaj komentarz