sweetspoon.pl

Kruche ciastka z rabarbarem i truskawkami

Brak weny boli. Czasem patrzysz się bezmyślnie w monitor, nie wiedząc co za chwilę nastąpi, czasem się wkurzasz i po chwili już tylko słychać trzaśnięcie zamykanego laptopa. Z jednej strony czujesz presję, bo przecież musisz wreszcie coś napisać, z drugiej irytuje cię to, że ta presja w ogóle się pojawia. Jak żyć?

Czy jak nie napiszę tego tekstu teraz, to świat przestanie istnieć?

Nie mogłam zebrać się do wrzucenia tego wpisu od dwóch dni. Jedyne co odczuwałam, to presję, bo przecież MUSZĘ to zrobić. Ale nic nie muszę. Wyszłam z domu, jestem na kawie i nagle okazuje się, że z braku weny też można zrobić wpis.

Aż sama się dziwię, że sami sobie robimy taką krzywdę. Od samego rana ciśniemy, żeby zrobić wszystko, co jest na naszej „check liście”. A jak nam się nie uda, to ogarniają nas wyrzuty sumienia i poczucie zmarnowanego dnia. Po co to wszystko? Dlaczego nie możemy przyjąć tego, że czasem tak po prostu jest? Że to, że nie jest idealnie, a my nie jesteśmy robotami jest po prostu piękne?

Tyle z moich filozoficznych weekendowych wywodów. Na brak weny ciastka z rabarbarem i truskawkami też są dobre 🙂

Kruche ciastka z rabarbarem i truskawkami

Składniki na ok. 20 ciastek

konfitura:

+

Ciasto:

+ żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania ciasta

Krok 1: Rabarbar i truskawki umyć, pokroić i włożyć do garnka. Wlać sok i skórkę z połowy pomarańczy. Gotować na małym ogniu ok. 15 min, aż owoce zmiękną i uzyskają konsystencję konfitury z kawałkami owoców. Odłożyć do wystygnięcia. Konfitury Wam całkiem sporo zostanie – można podać z nią naleśniki 🙂

Krok 2: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i pokrojone w kostkę masło . Zagnieść gładkie ciasto i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 3: W misce utrzeć ze sobą serek, żółtko i cukier. Włączyć piekarnik na 200 stopni.

Krok 4: Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm.  i wycinamy z niego kółka o średnicy 7 cm. Na części z nich robimy nacięcie w formie krzyżyka, albo wycinamy kształt malutką formą do ciastek. Brzegi kółek bez nacięć smarujemy rozbełtanym żółtkiem i mlekiem, na środek nakładamy łyżeczkę masy serowej, na nią łyżeczkę lub więcej konfitury rabarbarowej.  Przykrywamy i zlepiamy brzegi (możemy użyć do tego widelca).  Wierzch smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy grubszym cukrem. Pieczemy ok. 20 min, aż ciastka nabiorą ładnego brązowego koloru.

Inspiracja: Food 52