Galette z rabarbarem to jedno z tych ciast, które skradły moje serce. Ciasto proste w formie, proste w wykonaniu i musisz mieć naprawdę kiepski dzień, żeby nie wyszło. Można połączyć rabarbar z truskawkami, żeby przełamać jego kwaskowatość, a w sezonie letnim możesz zrobić tartę z brzoskwiniami, śliwkami, a na jesieni z jabłkami. U nas aktualnie w wypiekach króluje rabarbar, ale z utęsknieniem czekam na maliny, które nie będą kosztowały jak złoto. A truskawki potrafię jeść garściami i są już naprawdę bardzo tanie (8,5 zł za kg)! Nadal mam przekonanie, że zaraz skończy się lato i nie zdążę się nacieszyć tymi wszystkimi smakami 😀 A przed nami jeszcze bób, zielona fasolka i słonecznik! Bo przecież nie samymi wypiekami człowiek żyje 😉
Galette z rabarbarem i kremem migdałowym
Składniki na ciasto:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 140 g zimnego masła
- 3 łyżki lodowatej wody
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Krem:
- 3/4 szklanki mąki migdałowej (mąka migdałowa to po prostu zmielone migdały)
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki miękkiego masła
- kilka kropel ekstraktu/aromatu migdałowego
+ 6 gałązek rabarbaru, 1 łyżka mąki, sok z cytryny, 3 łyżki cukru
+ roztrzepane jajko
Krok 1: Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, masło pokrojone w kostkę, wodę i jogurt – wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2: Przygotowujemy krem: mąkę migdałową, cukier, jajko, mąkę pszenną, masło i ekstrakt migdałowy miksujemy ze sobą do połączenia się składników.
Krok 3: Rabarbar kroimy w skośne paski, wrzucamy do miski, dodajemy mąkę i mieszamy.
Krok 4: Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o śr. ok. 35 cm. Spód powinien mieć grubość ok. 3 mm. Wierzch ciasta smarujemy kremem migdałowym, zostawiając margines 4 cm. Układamy kawałki rabarbaru, skraplamy go sokiem z cytryny tak, by mąka, która jest na nim mogła się rozpuścić i posypujemy cukrem. Zawijamy swobodnie brzegi ciasta do środka i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 35 minut aż brzegi ciasta osiągną złoty kolor.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. Podawaj z lodami lub bitą śmietaną.