sweetspoon.pl

Dyniowe pankejki

Będzie pyszka! Dyniowe pankejki to totalnie smaczna wariacja na temat klasyki, więc jak zostało Wam trochę puree z dyni, bierzcie się do pracy! Przepis na dyniowe pankejki testowałam kilka razy: a to z mąką jaglaną, a to tylko z owsianą, z jogurtem, bez… i aktualna opcja zdecydowanie wygrywa. Bez odrobiny glutenu placki będą się rozwalać na patelni, a tego przecież nie chcemy. Potrafiłam się nawet rozpłakać jak po raz kolejny mój przepis zawiódł (PMS i te sprawy…). A ponieważ bywam uparta jak osioł, nie zamierzałam się zrażać. Dzięki tym wylanym łzom i i wy możecie cieszyć się najlepszym przepisem tej jesieni 🙂

Dyniowe pankejki

Składniki:

  1.  Jajko przez chwilę ucieramy z cukrem. Dodajemy puree, jogurt,  mleko i skórkę startą z pomarańczy – miksujemy krótką chwilę.
  2.  Do osobnej miski przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i cynamon – mieszamy.
  3. Suche składniki dodajemy do mokrych miksując tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć gęste.
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajmy odrobinę tłuszczu (u mnie olej kokosowy, może być też masło klarowane) i smażymy pankejki na „małym ogniu” aż brzegi zaczną robić się delikatnie brązowe. Bardzo ważne jest, żeby smażyć na małym ogniu, inaczej placuszki będą w środku surowe.