Cześć!

Czy widziałaś już Bardzo Słodkiego eBooka z kreatywnymi i prostymi przepisami bez miksera, wagi i innych sprzętów?
Kliknij w baner, żeby go sprawdzić!

Czekoladowe pankejki. Na poprawę humoru

Jesteś po śniadaniu? A może jest już pora obiadowa? W sumie dziś mi wszystko jedno. Kiedy ktoś/coś popsuje mi humor mogę jeść pełne cukru i wyrzutów sumienia pankejki/ciateczka/babeczki o każdej porze dnia. Wiem – powinnam napisać, że najlepszym sposobem jest pójść pobiegać, ale…wszyscy znamy życie 😉

Bez zbędnego komentarza, z dedykacją dla tych, którzy mają dziś pod górkę. Zróbmy sobie dobrze!

 

Składniki na ok. 15 pankejków:

  • 1/3 szklanki  białego cukru
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 75 ml maślanki
  • 75 ml mleka
  • 3 łyżko oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowy

Masa serowa: 

  • 3 łyżki serka kremowego (np. Twój smak)
  • 1/3 śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Krok 1: Wymieszać rózgą suche składniki: mąkę, cukry, sól, sodę, kakao.
Krok 2: W drugiej misce połączyć za pomocą miksera: mleko, maślankę, jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Dodać do suchych składników, miksować przez chwilę – w cieście powinny być widocznie małe grudki. Ciasto będzie dosyć gęste.
Krok 3: Nakładamy 2 łyżki ciasta na patelnię i rozprowadzamy. Smażymy aż bąbelki pojawiające się na cieście zaczną pękać – wtedy można je przerzucić na drugą stronę. Na drugiej stronie smażymy tylko chwilę.
Krok 4:  Przygotowujemy masę: wszystkie składniki utrzeć za pomocą rózgi do gładkości. Podawać z owocami

PicMonkey Collage

Dodaj komentarz