Jesteś po śniadaniu? A może jest już pora obiadowa? W sumie dziś mi wszystko jedno. Kiedy ktoś/coś popsuje mi humor mogę jeść pełne cukru i wyrzutów sumienia pankejki/ciateczka/babeczki o każdej porze dnia. Wiem – powinnam napisać, że najlepszym sposobem jest pójść pobiegać, ale…wszyscy znamy życie 😉
Bez zbędnego komentarza, z dedykacją dla tych, którzy mają dziś pod górkę. Zróbmy sobie dobrze!
Składniki na ok. 15 pankejków:
- 1/3 szklanki białego cukru
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 szklanki kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
- 75 ml maślanki
- 75 ml mleka
- 3 łyżko oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowy
Masa serowa:
- 3 łyżki serka kremowego (np. Twój smak)
- 1/3 śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Krok 1: Wymieszać rózgą suche składniki: mąkę, cukry, sól, sodę, kakao.
Krok 2: W drugiej misce połączyć za pomocą miksera: mleko, maślankę, jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Dodać do suchych składników, miksować przez chwilę – w cieście powinny być widocznie małe grudki. Ciasto będzie dosyć gęste.
Krok 3: Nakładamy 2 łyżki ciasta na patelnię i rozprowadzamy. Smażymy aż bąbelki pojawiające się na cieście zaczną pękać – wtedy można je przerzucić na drugą stronę. Na drugiej stronie smażymy tylko chwilę.
Krok 4: Przygotowujemy masę: wszystkie składniki utrzeć za pomocą rózgi do gładkości. Podawać z owocami