sweetspoon.pl

Cytrusowa babka z różanym lukrem

Planowałam upiec dużo propozycji wielkanocnych. W głowie miałam już dziesiątki stylizacji. Jestem ambitnym stworzeniem. I nagle się okazało, że coś mi wypadło, że nie mam czasu ani siły, żeby cokolwiek ekstra upiec. I byłam sfrustrowana. W końcu stwierdziłam, że nie o to chodzi a pieczenie ma być przecież przyjemnością. Uffffff… Zmiana podejścia i od razu więcej energii w człowieku. Na blogu nie będzie tysiąca pomysłów na Wielkanoc. Będzie kilka, ale za to realizowanych z przyjemnością, czego i Wam też życzę podczas przygotowań do świąt.

Babka z założenia miała być cytrynowa, ale tak bardzo miałam ochotę na limonki, że stwierdziłam „czemu nie?”. Ponieważ do ciasta dodajemy kremowy serek, babka długo jest wilgotna i świeża, a dodatek wody różanej do lukru dodaje jej trochę egzotyki.

Udanych wypieków!

Składniki:

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni.

KROK 1: Cytrynę i limonkę sparzamy, ścieramy skórę i dodajemy sok z cytryny.
KROK 2:  W misce mieszamy za pomocą rózgi mąkę, proszek do pieczenia i sól.
KROK 3: Masło razem z serkiem i cukrem umieszczamy w misce i ucieramy ok 3 min, aż masa będzie kremowa i gładka. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Dodajemy startą skórkę razem z sokiem, ucieramy chwilę, po czym stopniowo dodajemy suche składniki tak, żeby nie było żadnych grudek.

Pieczemy ok.1 h do tzw. „suchego patyczka”. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Po 15 min. wyjmujemy upieczoną babkę z formy.

Lukier:

Do cukru pudru dodajemy wodę różaną, ciepłą wodę i skórkę z limonki i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania gładkiego lukru. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze ciepłej wody. Gotowym lukrem dekorujemy naszą pyszną babkę.