Planowałam upiec dużo propozycji wielkanocnych. W głowie miałam już dziesiątki stylizacji. Jestem ambitnym stworzeniem. I nagle się okazało, że coś mi wypadło, że nie mam czasu ani siły, żeby cokolwiek ekstra upiec. I byłam sfrustrowana. W końcu stwierdziłam, że nie o to chodzi a pieczenie ma być przecież przyjemnością. Uffffff… Zmiana podejścia i od razu więcej energii w człowieku. Na blogu nie będzie tysiąca pomysłów na Wielkanoc. Będzie kilka, ale za to realizowanych z przyjemnością, czego i Wam też życzę podczas przygotowań do świąt.
Babka z założenia miała być cytrynowa, ale tak bardzo miałam ochotę na limonki, że stwierdziłam „czemu nie?”. Ponieważ do ciasta dodajemy kremowy serek, babka długo jest wilgotna i świeża, a dodatek wody różanej do lukru dodaje jej trochę egzotyki.
Udanych wypieków!
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 2 opakowania serka „Twój smak” (po 135 g)
- 4 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1 dużej cytryny
- skórka starta z 2 limonek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru (jeśli wolicie trochę mniej słodsze wypieki, dałabym mniej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni.
KROK 1: Cytrynę i limonkę sparzamy, ścieramy skórę i dodajemy sok z cytryny.
KROK 2: W misce mieszamy za pomocą rózgi mąkę, proszek do pieczenia i sól.
KROK 3: Masło razem z serkiem i cukrem umieszczamy w misce i ucieramy ok 3 min, aż masa będzie kremowa i gładka. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Dodajemy startą skórkę razem z sokiem, ucieramy chwilę, po czym stopniowo dodajemy suche składniki tak, żeby nie było żadnych grudek.
Pieczemy ok.1 h do tzw. „suchego patyczka”. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Po 15 min. wyjmujemy upieczoną babkę z formy.
Lukier:
- 1 szklanka przesianego cukru pudru
- 2 łyżki wody różanej
- 1 łyżka ciepłej wody
- skórka starta z 1 limonki
Do cukru pudru dodajemy wodę różaną, ciepłą wodę i skórkę z limonki i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania gładkiego lukru. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze ciepłej wody. Gotowym lukrem dekorujemy naszą pyszną babkę.