sweetspoon.pl

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym i czarną porzeczką

Uwaga, to czekoladowe ciasto z kremem kawowym uzależnia! To stuningowana wersja bezglutenowego ciasta czekoladowego. Ale tym razem chciałam na bogato i z rozmachem. I nie powiem. udało mi się. Na aktualnym etapie mojego życia pieczenie czegokolwiek wygląda tak:

TA DAM! Tak właśnie powstał ten wpis 🙂 A skoro życie już prostsze nie będzie, muszę znaleźć jakiś super sposób na magiczne, samoistne dodawanie się wpisów na tym blogu. Tym bardziej doceniam, że nadal się tu pojawiacie, czytacie i korzystacie z tego co udaje mi się stworzyć. Dobrego świątecznego pieczenia!

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym i czarną porzeczką

Składniki na ciasto:

Krem:

+ mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

Krok 1: Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2: Włącz piekarnik na 170 stopni. Dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 3: Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Zmiksuj przez chwilę, tylko do powstania piany. Dodaj masę czekoladową, kawę rozpuszczalną, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy – zmiksuj do połączenia się składników. Wlej masę do formy i piecz ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.

Krok 4. Krem: Do miski dodaj mascarpone, cukier puder i kawę – miksuj do połączenia się składników. Wlej śmietankę i miksuj jeszcze chwilę aż powstanie gęsta, kremowa masa.

Krok 5: Na schłodzone ciasto wyłóż konfiturę z czarnej porzeczki – nie żałuj, krem jest intensywny w smaku i potrzebuje przełamania. Następnie delikatnie rozprowadź krem. Przed podaniem ciasto możesz oprószyć kakao.