Uwaga, to czekoladowe ciasto z kremem kawowym uzależnia! To stuningowana wersja bezglutenowego ciasta czekoladowego. Ale tym razem chciałam na bogato i z rozmachem. I nie powiem. udało mi się. Na aktualnym etapie mojego życia pieczenie czegokolwiek wygląda tak:
- mam pomysł.
- zakupy uda mi się zrobić tydzień później. A jak o czymś zapomnę, to zdarza się, że potrzebny składnik kupię za kolejnych kilka dni.
- chcę już piec, ale Kajut ma gorszy dzień/ja nie mam siły/mam pilniejsze rzeczy do ogarnięcia. Dni znowu mijają…
- Uda mi się upiec ciasto, ale padam już na twarz, więc idę spać.
- Krem robię na drugi dzień, z radością rozsmarowuję go na cieście.
- Orientuję się, że generalnie światło jest do dupy, ale nie chcę już dłużej czekać, więc bez dobrego światła i koncepcji na zdjęcie idę na zewnątrz zrobić COKOLWIEK.
- Nie jestem zachwycona, ale ZROBIONE JEST LEPSZE OD DOSKONAŁEGO i tym się pocieszam.
- Zdjęcia zrzucam w miarę szybko, bo lubię siedzieć w obróbce, więc już coś mam!
- Potem dzieje się życie, mija kolejny tydzień i jeszcze następny i dopiero wtedy, gdy orientuję się, że zaraz święta, siadam do komputera i wchodzę do wordpressa, by zrobić wreszcie ten cholerny wpis (szczerze nie znoszę tej części pracy nad blogiem)
TA DAM! Tak właśnie powstał ten wpis 🙂 A skoro życie już prostsze nie będzie, muszę znaleźć jakiś super sposób na magiczne, samoistne dodawanie się wpisów na tym blogu. Tym bardziej doceniam, że nadal się tu pojawiacie, czytacie i korzystacie z tego co udaje mi się stworzyć. Dobrego świątecznego pieczenia!
Ciasto czekoladowe z kremem kawowym i czarną porzeczką
Składniki na ciasto:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1 szklanka białego cukru
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
Krem:
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 200 ml śmietany kremówki (30%), schłodzonej
- 4 łyżki cukru pudru (możesz dać więcej, jeśli wolisz słodszy krem)
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej zalane 1 łyżką przegotowanej wody
+ mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
Krok 1: Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2: Włącz piekarnik na 170 stopni. Dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 3: Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Zmiksuj przez chwilę, tylko do powstania piany. Dodaj masę czekoladową, kawę rozpuszczalną, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy – zmiksuj do połączenia się składników. Wlej masę do formy i piecz ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
Krok 4. Krem: Do miski dodaj mascarpone, cukier puder i kawę – miksuj do połączenia się składników. Wlej śmietankę i miksuj jeszcze chwilę aż powstanie gęsta, kremowa masa.
Krok 5: Na schłodzone ciasto wyłóż konfiturę z czarnej porzeczki – nie żałuj, krem jest intensywny w smaku i potrzebuje przełamania. Następnie delikatnie rozprowadź krem. Przed podaniem ciasto możesz oprószyć kakao.
Magda, wielkie dzięki i gratulacje, że Ci się udało ?? ciasto wygląda obłędnie! Uściski
Kaju! Ale byłaś szybka z tym komentarzem! 😀 Pozdrowienia!
Zrobie na święta i wyślę Ci foto! Dzięki za prosty i piękny przepis!
Koniecznie! A ciasto jest naprawdę mega proste 🙂
Nie trzeba ubijać śmietanki przed połączeniem z macrapone? Też spróbuję zrobić na święta do teściów, oby się udało ?
Nie trzeba 🙂 Śmietanka zmieni konsystencję mascarpone. Powodzenia!