sweetspoon.pl

Bolo de Arroz. Bezglutenowy torcik portugalski

W lizbońskim wpisie zdążyłam tylko wspomnieć, co słodkiego można zjeść w tamtych rejonach (klik, klik).  Jest naprawdę słodko, nie ma co się oszukiwać. Portugalczycy mają upodobanie do  dużej ilości cukru, jajek i mleka skondensowanego. Dlatego portugalskie wypieki dobrze jest zamawiać w towarzystwie mocnego espresso. W lizbońskich pasteleriach można znaleźć m.in. Bola de Berlim (odpowiednik naszych pączków), Fivos de Ovos (starte gotowane żółtka gotowane w syropie cukrowym), Arroz Doce (ryżowy pudding z cynamonem i rodzynkami), czy Salame de Chocolate (czekoladowe ciasto przypominające nasz prl-owski blok czekoladowy). Oczywiście  najbardziej znanym portugalskim deserem są Pasteis de Nata – małe tartaletki wypełnione przypieczonym kremem budyniowym (najlepsze są podawane na ciepło i posypane cynamonem). Kto raz ich spróbował, ten wie, że nic już nie będzie takie samo.

Co jednak zjeść, gdy ma się ochotę posmakować trochę świata, ale z pszenicą niekoniecznie nam po drodze? Odpowiedź jest jedna i wystarczająca: Bolo de Arroz! W Portugalii zjemy je w formie pojedynczych babeczek z mąki ryżowej z cukrową skorupką na wierzchu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z nich całkiem porządny torcik z owocami 🙂

Jeśli chcecie jeszcze bardziej poczuć klimat Portugalii, zostawiam Wam coś do posłuchania 🙂

Torcik Bolo de Arroz

Składniki na formę o średnicy 22 cm (temp. pokojowa):

Dodatkowo:

Krok 1: Nastawić piekarnik na 175 stopni.  Tortownicę o śr. 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2: W misce połączyć ze sobą  suche składniki (oprócz cukru): mąkę, proszek do pieczenie, sodę, oraz sól.

Krok 3: W osobnej misce zmiksować ze sobą: mleko, jajka, żółtko, skórkę i sok z cytryny.

Krok 4: Zmiksować masło razem z cukrem ok. 3 min. Dodać do masy płynne składniki i krótko zmiksować. Po chwili dodać suche składniki. Zmiksować do połączenia się mas.

Krok 5: Ciasto przelać do formy i odstawić na 20 min.  Posypać wierzch cukrem, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min. do suchego patyczka.

***

Dodatkowo ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Dekorujemy ciasto ubitą śmietaną i owocami i schładzamy chwilę w lodówce.

 

Źródło przepisu: easyportugueserecipes.com