W lizbońskim wpisie zdążyłam tylko wspomnieć, co słodkiego można zjeść w tamtych rejonach (klik, klik). Jest naprawdę słodko, nie ma co się oszukiwać. Portugalczycy mają upodobanie do dużej ilości cukru, jajek i mleka skondensowanego. Dlatego portugalskie wypieki dobrze jest zamawiać w towarzystwie mocnego espresso. W lizbońskich pasteleriach można znaleźć m.in. Bola de Berlim (odpowiednik naszych pączków), Fivos de Ovos (starte gotowane żółtka gotowane w syropie cukrowym), Arroz Doce (ryżowy pudding z cynamonem i rodzynkami), czy Salame de Chocolate (czekoladowe ciasto przypominające nasz prl-owski blok czekoladowy). Oczywiście najbardziej znanym portugalskim deserem są Pasteis de Nata – małe tartaletki wypełnione przypieczonym kremem budyniowym (najlepsze są podawane na ciepło i posypane cynamonem). Kto raz ich spróbował, ten wie, że nic już nie będzie takie samo.
Co jednak zjeść, gdy ma się ochotę posmakować trochę świata, ale z pszenicą niekoniecznie nam po drodze? Odpowiedź jest jedna i wystarczająca: Bolo de Arroz! W Portugalii zjemy je w formie pojedynczych babeczek z mąki ryżowej z cukrową skorupką na wierzchu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z nich całkiem porządny torcik z owocami 🙂
Jeśli chcecie jeszcze bardziej poczuć klimat Portugalii, zostawiam Wam coś do posłuchania 🙂
Torcik Bolo de Arroz
Składniki na formę o średnicy 22 cm (temp. pokojowa):
- 100 g miękkiego masła
- 225 ml mleka
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 320 g mąki ryżowej
- 200 g cukru + do posypania
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- starta skórka z jednej cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce
Krok 1: Nastawić piekarnik na 175 stopni. Tortownicę o śr. 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2: W misce połączyć ze sobą suche składniki (oprócz cukru): mąkę, proszek do pieczenie, sodę, oraz sól.
Krok 3: W osobnej misce zmiksować ze sobą: mleko, jajka, żółtko, skórkę i sok z cytryny.
Krok 4: Zmiksować masło razem z cukrem ok. 3 min. Dodać do masy płynne składniki i krótko zmiksować. Po chwili dodać suche składniki. Zmiksować do połączenia się mas.
Krok 5: Ciasto przelać do formy i odstawić na 20 min. Posypać wierzch cukrem, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min. do suchego patyczka.
***
Dodatkowo ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Dekorujemy ciasto ubitą śmietaną i owocami i schładzamy chwilę w lodówce.
Źródło przepisu: easyportugueserecipes.com
Portugalia i bez glutenu. Miłośc i potrzeba jak dla mnie. Dziekuję Magdo!