Znowu bez glutenu? Powariowała!Ta bezglutenowa tarta ze śliwkami robi się 15 minut! Żadnego ciasta nie robiłam tak szybko. A skoro ograniczam gluten na jakiś czas, to szukam, kombinuję, sprawdzam. To cały fun! Choć łatwiej eksperymentuje się w gotowaniu niż pieczeniu 🙂
Lepiej sobie zróbcie zapasy na zbliżające się dni, bo jeśli nie ma słońca, to pocieszać się czymś trzeba. Do tarty zrobiłam krem migdałowy z tego przepisu (klik, klik).
Bezglutenowa tarta ze śliwkami
Składniki:
Spód:
- 2 szklanki owsianych płatków górskich
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych daktyli
- 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego
Masa:
- 100 g mąki migdałowej
- 3 łyżki masła
- ekstrakt migdałowy
- 40 g trzcinowego cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- śliwki węgierki
+ dodatkowo płatki migdałowe i cynamon
- Wszystkie suche składniki na spód zmiel w blenderze kielichowym. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy, wymieszaj i gotową masę wyłóż na formę 20×20 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 10 min.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wszystkie składniki na migdałowy krem zmiksuj ze sobą. Rozsmaruj masę na gotowym spodzie. Śliwki pokrój w ćwiartki i wyłóż je wierzchem do góry. Posyp cynamonem i płatkami migdałowymi.
- Piecz ok. 35 min
Tarta gotowa!