Cześć!

Czy widziałaś już Bardzo Słodkiego eBooka z kreatywnymi i prostymi przepisami bez miksera, wagi i innych sprzętów?
Kliknij w baner, żeby go sprawdzić!

bezglutenowa-tarta-ze-sliwkami

Bezglutenowa tarta ze śliwkami na owsiano-orzechowym spodzie

Znowu bez glutenu? Powariowała!Ta bezglutenowa tarta ze śliwkami robi się 15 minut! Żadnego ciasta nie robiłam tak szybko. A skoro ograniczam gluten na jakiś czas, to szukam, kombinuję, sprawdzam. To cały fun! Choć łatwiej eksperymentuje się w gotowaniu niż pieczeniu 🙂

Lepiej sobie zróbcie zapasy na zbliżające się dni, bo jeśli nie ma słońca, to pocieszać się czymś trzeba. Do tarty zrobiłam krem migdałowy z tego przepisu (klik, klik).

Bezglutenowa tarta ze śliwkami

Składniki:
Spód:

  • 2 szklanki owsianych płatków górskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych daktyli
  • 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego

Masa:

  • 100 g mąki migdałowej
  • 3 łyżki masła
  • ekstrakt migdałowy
  • 40 g trzcinowego cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • śliwki węgierki
    + dodatkowo płatki migdałowe i cynamon
  1. Wszystkie suche składniki na spód zmiel w blenderze kielichowym. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy, wymieszaj i gotową masę wyłóż na formę 20×20 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 10 min.
  2. Nastaw piekarnik na 180 stopni.  Wszystkie składniki na migdałowy krem zmiksuj ze sobą. Rozsmaruj masę na gotowym spodzie. Śliwki pokrój w ćwiartki i wyłóż je wierzchem do góry. Posyp cynamonem i płatkami migdałowymi.
  3. Piecz ok. 35 min

Tarta gotowa!

bezglutenowa tarta ze sliwkami

bezglutenowa tarta ze śliwkami

Dodaj komentarz